Jak podają eksperci Banku BGŻ BNP Paribas, tegoroczna produkcja rzepaku w Polsce wyniosła 2,7 mln t i była o 22% wyższa od ubiegłorocznej. W ujęciu regionalnym sytuacja była jednak bardzo zróżnicowana.
W przypadku trzech województw odnotowano spadek zbiorów, przy czym dwa z nich to regiony wyspecjalizowane w produkcji rzepaku – opolskie (spadek o prawie 6%) oraz dolnośląskie (obniżka o prawie 8%) . W obu wypadkach było to związane przede wszystkim z mniejszą powierzchnią zasiewów, choć w opolskim o 2% niższe były też plony. Wśród innych ważnych rejonów uprawy rzepaku, największe wzrosty produkcji w 2017 r. wystąpiły w województwie lubelskim – o prawie 30% – oraz kujawsko-pomorskim – o prawie 18%.
Jeśli chodzi o powierzchnię zasiewów rzepaku, w skali kraju była ona wyższa o 9% i wyniosła około 900 tys. ha.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
Gospodarz.pl/MP