| Autor: redakcja1

Ceny rzepaku i jego wyrobów w Polsce i na świecie (kwiecień 2014)

Od początku roku ceny rzepaku na rynku europejskim systematycznie rosną, ale nadal są mniejsze niż przed rokiem - podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył w 5 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Ceny rzepaku i jego wyrobów w Polsce i na świecie (kwiecień 2014)
W kwietniu średnia cena rzepaku w portach europejskich wyniosła 573 USD/t - cif Hamburg i była o 5 USD/t – 0,9% większa niż przed miesiącem, ale o 50 EUR - 8,0% mniejsza niż w kwietniu poprzedniego roku.
 
Za olej rzepakowy płacono 1018 USD/t - fob ex-mill Holandia i było to mniej o 1 USD/t - 0,1% niż przed miesiącem oraz o 118 USD/t - 10,4% niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła 375 USD/t - fob ex-mill Hamburg i była mniejsza o 20 USD/t - 5,1% niż przed miesiącem, a także o 18 USD/ t o 4,6% niż przed rokiem.
 
Zdaniem ekspertek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, rosną również ceny rzepaku na rynku krajowym. W kwietniu za rzepak można było uzyskać przeciętnie 1713 zł/t, a więc o 7,4% więcej niż przed miesiącem. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego spadła o 1,4% do 3292 zł/t, a śruty rzepakowej zwiększyła się o 2,1% do 1055 zł/ t. W odniesieniu do kwietnia 2013 r. ceny rzepaku, oleju i śruty rzepakowej były niższe odpowiednio o 13,5%, 13,9% i 5,9%.
 
W lutym bieżącego roku krajowy przerób rzepaku zwiększył się w porównaniu do stycznia i był znacznie wyższy niż w lutym zeszłego roku. Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, czyli zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi, wyprodukowały w pierwszych dwóch miesiącach 2014 roku 152,7 tys. ton surowego oleju rzepakowego, a zatem to 9,9% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, z tego rafinowały 110,7 tys. ton, a więc o 10,2% więcej.
 
Niemniej jednak większy wzrost odnotowano w odniesieniu do produkcji oleju rzepakowego rafinowanego na cele techniczne, bo o 23,9% do 34,1 tys. ton, niż na cele jadalne - o 5,0% do 76,7 tys. ton. Produkcja margaryn była niższa niż przed rokiem o 5,8% do 63,6 tys. ton.
 
Po obniżce w styczniu, w lutym zwiększył się import większości surowców i produktów oleistych, a ich eksport po raz kolejny się obniżył. Wyjątkiem był spadek przywozu śrut oleistych oraz wzrost wywozu margaryn i niewielki śruty rzepakowej.
 
Jak zauważają Rosiak i Bodył, w pierwszych dwóch miesiącach 2014 roku wyeksportowano: 61 tys. ton nasion oleistych, w tym 57 tys. ton rzepaku, tj. o 5% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, 77 tys. ton olejów roślinnych, w tym 76 tys. ton oleju rzepakowego – wzrost o 250%, 114 tys. ton śrut oleistych, w tym 99 tys. to śruty rzepakowej – 27% zwyżka i 17 tys. ton margaryn - spadek 18%.
 
W tym czasie zaimportowano: 454 tys. ton śrut oleistych – o 10% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku, 77 tys. ton olejów roślinnych – 3% zniżka, w tym 14 tys. ton oleju rzepakowego – 14% obniżka, 48 tys. ton nasion oleistych – 45% spadek, w tym 20 tys. ton rzepaku - mniej o 60% oraz 12 tys. ton margaryn - 17% zniżka.
 
Po wzroście w styczniu i lutym, w marcu nastąpił niewielki spadek cen detalicznych tłuszczów roślinnych. Potaniały nie tylko margaryny, ale także oleje roślinne. Zmalały też nieznacznie ceny tłuszczów zwierzęcych i wielu inny grup żywności.
 
W I kwartale 2014 r. przeciętny poziom cen detalicznych tłuszczów roślinnych był o 0,5% mniejszy, a tłuszczów zwierzęcych o 7,5% większy niż w I kwartale 2013 roku. W analogicznym okresie ceny całej żywności łącznie z napojami bezalkoholowymi wzrosły o 1,5%, a stopa inflacji wyniosła 0,6%.


Tagi:
źródło: