Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW), w okresie lipiec-wrzesień 2013 roku średnia cena zakupu rzepaku netto w zakładach tłuszczowych w Polsce wyniosła blisko 1527 zł/t. W odniesieniu do analogicznych miesięcy w 2012 roku przeciętne ceny rzepaku były mniejsze o 25%, przy czym rzepak na rynku europejskim (cif Hamburg) kosztował w III kwartale około 490 USD/t, czyli o 22% mniej w ujęciu rocznym.
W Polsce znacznie tańszy przed rokiem był także olej rzepakowy oraz śruta, jednak w przypadku tych produktów dynamika spadku cen była mniejsza niż dla rzepaku. Według MRiRW, średnie ceny sprzedaży netto oleju rzepakowego rafinowanego w zakładach tłuszczowych w okresie lipiec-wrzesień minionego roku wyniosły 3571 zł/t, a zatem były o 19% mniejsze niż przed rokiem. Natomiast przeciętne ceny śruty rzepakowej ukształtowały się na poziomie niemal 924 zł/t, tj. o 16% niższym niż przed rokiem.
Jak wynika z szacunków GUS, zbiory rzepaku w Polsce w minionym roku były rekordowo wysokie. Wyniosły ok. 2,6 mln t, czyli były większe o niemal 40% od poprzednio rocznych i o 20% od średniej w ostatnich 5 latach.
Wyższa produkcja przełożyła się na wzrost skupu surowca. Według danych meldunkowych GUS, krajowy skup rzepaku w III kwartale 2013 roku wyniósł całkowicie 1,547 mln ton i był o 45% większy niż przed rokiem.
Wzrost produkcji rzepaku w sezonie 2013/2014 oraz wysoki popyt na olej zgłaszany ze strony sektora biopaliw powinny wpłynąć na zwiększenie przerobu rzepaku. IERiGŻ przewiduje, że może on wynieść nawet 2,280 mln t, a więc będzie większy o 19% w odniesieniu do sezonu poprzedniego.
Czytaj dalej na następnej stronie...