Gleby kwaśne i bardzo kwaśne posiadają słaby potencjał plonowania. Rośliny uprawiane na takich gruntach mają ograniczony wzrost i rozwój, gdyż istnieje gorsza przyswajalność składników pokarmowych, a to stwarza większe prawdopodobieństwo narażenia roślin na choroby i agresję szkodników, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia plonowania niekiedy o kilkadziesiąt procent.
Niskie ph gleby uaktywnia glin i metale ciężkie, powoduje niekorzystne zmiany biologiczne gleby, wpływa na degradację gleby, co powoduje ograniczone zaopatrzenie roślin w wodę i przyspiesza wymywanie składników pokarmowych.
Niedobór wapnia to ewidentne straty w plonie i znacznie obniżony wynik ekonomiczny, to także niekorzystny wpływ na środowisko. Żeby dokonać poprawnego nawożenia roślin należy posiadać aktualne analizy glebowe wykonane przez Stację Chemiczno –
Rolniczą.
źródło: Gospodarz.pl/ WODR/Henryk Piechowiak foto:
pixabay.com