Zwyżki cen na aukcji Fonterry

W dniu 16 lipca 2013 roku na otwartej po raz 96 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano zwyżkę średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych – podaje FAMMU/FAPA.

Zwyżki cen na aukcji Fonterry
W omawianym czasie zaobserwowano wzrost cen wszystkich przetworów mlecznych z wyłączeniem kazeiny i masła, które potaniały odpowiednio o 5% i 0,3%.

Jednakże największy wzrost odnotowano w obrębie pełnotłustego mleka w proszku, przy czym przeciętna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła do granicy 4,828 tys. USD/t i była o 4% większa niż w poprzednim przetargu.
Niemniej jednak cena ta jest mniejsza o 185 USD/t od rekordowej wynoszącej 4,966 tys. USD/t odnotowanej na początku kwietnia bieżącego roku.

Czytaj więcej o pełnotłustym mleku w proszku na Gospodarz.pl

Natomiast ceny OMP spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych, sprzedawanych o 2,8% drożej niż na poprzednim przetargu osiągnęły poziom 4,57 tys. USD/t. Poza tym cena tego przetworu mlecznego była o 282 USD wyższa niż miesiąc wcześniej. W tym przypadku zanotowano wzrost o 6,6% za kontrakty na listopad.


Czytaj więcej tematów o odtłuszczonym mleku w proszku na Gospodarz.pl
 
W analizowanym przedziale czasowym, przeciętne ceny jednej tony PMP, osiągnęły cenę o 8,9% większa w stosunku do poprzedniej aukcji – 5,06 tys. USD/t. Natomiast za kontrakty na wrzesień płacono nawet o 12,5% więcej niż przed dwoma tygodniami, a za sierpień o 2,2% mniej. Pełnotłuste mleko w proszku nadal było sprzedawane w cenie wyższej niż OMP. Różnica cen wzrosła do 492 USD/t.

Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano również 1,8% wzrost cen sera cheddar w relacji miesięcznej. Jego cena osiągnęła granicę 4,48 tys. USD/t.
 
Kolejny przetarg platformy GlobalDairyTrade będzie miał miejsce w dniu 6 sierpnia 2013 r.

Zobacz więcej na tematów o przetworach mleczarskich

 


Tagi:
źródło: