Zwyżki cen laktozy i masła na aukcji Fonterry

Dnia 7 lutego 2017 roku na otwartej po raz 181 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanych przed dwoma tygodniami wzrostach ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, nastąpiła jej kolejny zwyżka.

Zwyżki cen laktozy i masła na aukcji Fonterry
Najsilniejsze podwyżki odnotowano w przypadku laktozy i masła, podczas gdy ceny maślanki w proszku odnotowały kolejny dynamiczny spadek. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 0,6% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 3,54 tys. USD/t, choć o 29,8% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 0,2% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,61 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na lipiec 2017 r. płacono jednak o ponad 5,1% więcej niż przed trzema tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 52 USD mniej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły poziom o 0,9% wyższy względem poprzedniej aukcji, 3,31 tys. USD/t, a za kontrakty na czerwiec 2017 roku płacono nawet o 2,2% więcej niż na poprzedniej aukcji. Według FAMMU/FAPA, pełnotłuste mleko w proszku było w dalszym ciągu sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wzrosła do 706 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 4,1% zniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,8 tys. USD/t.
 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 21 lutego 2016 r.


Tagi:
źródło: