Najsilniejsze podwyżki odnotowano w przypadku laktozy i masła, podczas gdy ceny maślanki w proszku odnotowały kolejny dynamiczny spadek. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 0,6% niż przed trzema tygodniami i wyniosła 3,54 tys. USD/t, choć o 29,8% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 0,2% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,61 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na lipiec 2017 r. płacono jednak o ponad 5,1% więcej niż przed trzema tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 52 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły poziom o 0,9% wyższy względem poprzedniej aukcji, 3,31 tys. USD/t, a za kontrakty na czerwiec 2017 roku płacono nawet o 2,2% więcej niż na poprzedniej aukcji. Według FAMMU/FAPA, pełnotłuste mleko w proszku było w dalszym ciągu sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wzrosła do 706 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 4,1% zniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,8 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 21 lutego 2016 r.