Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2016 r. w UE wyprodukowano 1,5 mln ton masła, o 8% więcej niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Produkcja masła w UE
Łącznie w 2016 r. unijna produkcja masła może osiągnąć poziom 2,4 mln ton, tj. o 3% wyższy niż rok wcześniej. Na rok 2017 przewidywana jest jej dalsza zwyżka. Tendencje wzrostowe w produkcji masła są obserwowane również w Polsce.
W okresie styczeń–wrzesień 2016 r. krajowi producenci wyprodukowali 154 tys. ton tego produktu, a więc o 10% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Konkurencyjne ceny polskiego masła oraz przewidywany dalszy wzrost popytu na ten produkt mogą pobudzać krajową produkcję.
IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. produkcja masła może ukształtować się na poziomie 217 tys. ton, czyli o 14% wyższym niż w 2015 r. W 2017 r., w efekcie przewidywanej dalszej poprawy koniunktury na światowym rynku mleczarskim oraz większej niż w 2016 r. krajowej podaży surowca, produkcja masła może nadal wykazywać tendencję do wzrostu.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu