Zmiany na brytyjskim rynku cukru

British Sugar (BS) szykuje się do zmiany warunków funkcjonowania unijnego rynku cukrowniczego od października 2017 roku, kiedy zostaną zniesione kwoty produkcyjne na cukier i izoglukozę oraz cena minimalna na buraki cukrowe - podaje FAPA/FAMMU.

Zmiany na brytyjskim rynku cukru

Firma jest otwarta na różne propozycje, a Richard Pike, który jest dyrektorem zarządzającym BS wyraził opinię, że możliwe są długoletnie umowy kontraktacyjne z plantatorami na dostawy buraków, które mogłyby być powiązane z cenami innych upraw i terminem dostawy tych warzyw.
 
Zdaniem Pike’a, część plantatorów chciałaby stabilnych rozwiązań, gwarantujących wieloletnią współpracę, ale są też takie osoby, które wolą podjąć ryzyko i negocjować cenę i warunki dostawy co roku.
 
Jego zdaniem po październiku 2017 roku w Wielkiej Brytanii zwiększy się konkurencja na rynku cukrowniczym ze strony kontynentalnych producentów, w tym szczególnie francuskiego Tereosa, który wykupił brytyjską firmę handlową Napier Brown Sugar.

Z uwagi na obawy zdrowotne związane z otyłością konsumpcja cukru na Wyspach może zmaleć, ale przy sprzyjających warunkach BS może dostarczać cukier do krajów trzecich, bo światowe spożycie cukru będzie wzrastać.



Tagi:
źródło: