Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru wzrośnie do prawie 3,4 mln ton

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) skorygowała w górę swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na globalnym rynku cukru w sezonie 2014/2015 z 2,22 do 3,37 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru wzrośnie do prawie 3,4 mln ton

Utrzymane zostały za to przewidywania deficytu dla sezonu 2015/2016, który ma wynieść 2,49 mln ton. W kolejnym produkcja może być niższa od zużycia nawet o 6,2 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadwyżki produkcyjnej.

 

Światowa produkcja cukru w sezonie 2015/2016 ma zmaleć o 1,1% do 170,91 mln ton, a produkcja zwiększyć się o 2,4% do 173,4 mln ton. Zapasy będą stanowić 48,1% zużycia w stosunku do 50,7% w sezonie 2014/2015, ale znacznie więcej niż przed pięcioma laty, czyli na początku okresu nadwyżkowego - 41,1%.

 

Według ISO nagromadzone w poprzednich latach zapasy sprawią, że na rynku fizycznym nie będzie brakować cukru. Deficyt jest na tyle mały, że nie sprawi zauważalnego zniżki zapasów. W konsekwencji ceny cukru nie będą wzrastać w najbliższych miesiącach.



Tagi:
źródło: