Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Smarownica pneumatyczna o wadze 20/30 kg
2012-05-17 -
OmniSTAR®
2015-05-04 -
Kleszcze do korekcji racic WG1070
2014-08-04 -
Opony rolnicze ANP-10 marki Dębica
2016-03-02 -
Ocieplacz dla cieląt
2016-04-18
Nadwyżka produkcyjna na rynku cukru wzrośnie do prawie 3,4 mln ton
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) skorygowała w górę swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na globalnym rynku cukru w sezonie 2014/2015 z 2,22 do 3,37 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Utrzymane zostały za to przewidywania deficytu dla sezonu 2015/2016, który ma wynieść 2,49 mln ton. W kolejnym produkcja może być niższa od zużycia nawet o 6,2 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadwyżki produkcyjnej.
Światowa produkcja cukru w sezonie 2015/2016 ma zmaleć o 1,1% do 170,91 mln ton, a produkcja zwiększyć się o 2,4% do 173,4 mln ton. Zapasy będą stanowić 48,1% zużycia w stosunku do 50,7% w sezonie 2014/2015, ale znacznie więcej niż przed pięcioma laty, czyli na początku okresu nadwyżkowego - 41,1%.
Według ISO nagromadzone w poprzednich latach zapasy sprawią, że na rynku fizycznym nie będzie brakować cukru. Deficyt jest na tyle mały, że nie sprawi zauważalnego zniżki zapasów. W konsekwencji ceny cukru nie będą wzrastać w najbliższych miesiącach.