Mróz i deszcz przyczyną wzrostu cen cukru w Brazylii

W połowie sierpnia w Londynie cukier biały podrożał do 504 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 379,8 USD/t – podaje FAPA/FAMMU.

Mróz i deszcz przyczyną wzrostu cen cukru w Brazylii
W związku z tym, w ujęciu tygodniowym jego notowania wzrosły odpowiednio o 2 i 3%, a w relacji miesięcznej o odpowiednio 10 i 7%. natomiast w obrębie roku były niższe o odpowiednio 11 i 15%.
 
Wzrost cen cukru rozpoczął się wraz z początkiem sierpnia i wynikał przede wszystkim z obecnej sytuacji technicznej rynku i mniejszą podażą cukru z Brazylii za sprawą deszczu, który opóźnił zbiory i produkcję. Spory wpływ miało również to, że więcej trzciny trafia do rafinerii bioetanolu kosztem cukrowni.
 
Niemniej jednak obecnie rosnące ceny poprzedzał także długi okres spadków, który musiał zaowocować popytem i tym samym doprowadzić do wzrostów. Pod koniec lipca w Brazylii na dwa dni pojawił się mróz, który dotknął około 18% upraw trzciny cukrowej w rejonie środkowo-południowym kraju, gdzie zbiera się blisko 90% trzciny w Brazylii.
 
Na obecna chwilę trudno jest oszacować potencjalne straty, a ich skutek będzie bardziej realnie odczuwalny dopiero w przyszłej kampanii. Jednakże negatywne informacje pogodowe z Brazylii będącej największym eksporterem cukru na świecie, zawsze generowały podwyżki notowań tego surowca. Dlatego też należy zauważyć rosnące zainteresowanie cukrem inwestorów krótkoterminowych.


Tagi:
źródło: