Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Wozy asenizacyjne Armor
2016-03-04 -
Silosy magazynowe
2014-01-08 -
Hala Udojowa POLANES układ rybia ość
2015-11-23 -
Probiotyk dla gołębi 500 ml.
2014-02-14
Wzrost wartości eksportu polskich przetworów mleczarskich
W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku Polska poza swoje granice najwięcej wysłała serów, które stanowiły niemal 34 procent całej wartości wysyłki.
W tym czasie wyeksportowanych zostało blisko 70,6 tysiąca ton tych wyrobów mleczarskich, co daje ilościowy spadek o 4,7 procenta, ale w ujęciu wartościowym odnotowano 10 procentowa zwyżkę, która wyniosła 227 mln euro.
Głównym produktem były sery dojrzewające, których wartość osiągnęła poziom 114 mln euro i 30 tysięcy ton, czyli stanowiły 43 procent wszystkich serów. Niemniej jednak jest to o 7 procent mniejszy kontyngent wysyłkowy, chociaż jego wartość zwiększyła się o 11 procent w stosunku do tego samego czasu rok wcześniej.
Natomiast serów przetworzonych, którego dominującym produktem były sery topione, wyeksportowano o 7 procent mniej, czyli 17,4 tysiąca ton o wartości wyższej o 4 procent, czyli do 52,8 mln euro.
W tym samym czasie kontyngent serów świeżych i twarogów nie uległ zmianie, ale za to jego wartość wzrosła o 13 procent uzyskując tym samym wynik 55,7 mln euro.