Biorąc pod uwagę eksport polskiego cukru, można zauważyć, iż w minionym czasie jego wartość zwiększyła się o 63% do 374,3 mln EUR, podczas gdy wartość importu spadła o 8% do poziomu 150,8 mln EUR. W ten sposób uzyskano wysokie dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego polskim cukrem, które w 2012 roku wyniosło 320,7 tys. ton i 223,5 mln EUR, które zwiększyło się o blisko 3,5 raza w ujęciu wartościowym, i o prawie 7 razy w ujęciu ilościowym.
Przyglądając się strukturze eksportu i importu cukru z/do Polski, należy podkreślić, iż do Unii Europejskiej trafiło 56% wolumenu eksportowego, przy czym import z państw członkowskich wyniósł jedynie 18%.
Głównymi importerami polskiego cukru były Niemcy, Słowacja, Czechy, Izrael i Syria. Natomiast najwięcej tego surowca sprowadzono do Polski z Kuby, Zambii, Jamajki, Niemiec i Francji. Należy jednak zaznaczyć, iż Kuba, Zambia i Jamajka w 2012 roku korzystały z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
Średnia cena cukru przy jego eksporcie z Polski wyniosła w 2012 roku ~653 EUR/t (-5%), do krajów UE ~793 EUR/t (+11%), a do krajów trzecich 576 EUR/t (-2%). Przeciętna cena importu tego surowca wyniosła natomiast ~598 EUR/t (+5%, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), z UE ~797 EUR/t (+12%), z krajów trzecich zaś ~554 EUR/t (+19%).
Wielkość cen eksportu cukru do UE wskazuje, że przedmiotem wywozu był cukier kwotowy, co tym samym przełożyło się na mniejszą jego podaż na krajowym rynku - informuje FAMMU/FAPA. Biorąc zatem pod uwagę stosunkowo niewielki poziom importu cukru w 2012 r., otrzymujemy odpowiedź dlaczego w przeciągu mionego roku jego ceny detaliczne były stabilne i utrzymywały się w granicach 4 zł za kilogram.