Produkty rybne są grupą żywności o stosunkowo nieznacznej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały w czasie jedenastu miesięcy o 2,8%, w tym mięso i przetwory o 1,9%, a nabiał i jaja o 6,1%. Spośród produktów substytucyjnych ryby potaniały wobec mięsa drobiowego, którego ceny zwiększyły się o 4,4% oraz wołowiny i cielęciny o 3%. Za to pogorszyły się stosunki cen ryb do mięsa wieprzowego o 1,7%. Większe od zwyżki cen detalicznych ryb i ich przetworów było również tempo wzrostu cen wędlin, które podrożały o 2,6%.
Spośród produktów rybnych w okresie styczeń-listopad 2018 r., w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego, najbardziej podrożały mrożone owoce morza, ryby świeże i chłodzone oraz ryby mrożone o 1,8-1,9%. Tańsze niż przed rokiem były z kolei ryby i owoce morza suszone, solone i wędzone o 0,1% oraz świeże i chłodzone owoce morza o 1,4%.