W omawianym miesiącu spadki cen dotyczyły jedynie masła, sera oraz pszenicy durum, których notowania spadły odpowiednio o 4,8%, 2,1% oraz 0,8% w relacji rocznej.
Największe wzrosty cen miały miejsce w obrębie następujących surowców rolnych:
-
pszenicy miękkiej – wzrost o 24,2%
-
kukurydzy – wzrost o 18,6%
-
jęczmienia – wzrost o 15,5%
-
odtłuszczonego mleka w proszki – wzrost o 14,4%
-
wieprzowiny – wzrost o 8,3%
-
drobiu – wzrost o 3,9%
-
wołowiny – wzrost o 3,4%
-
pełnego mleka w proszku – wzrost o 3,4%.
W przypadku wołowiny wzrost cen obserwowano we wszystkich państwach Wspólnoty za wyjątkiem Polski. W naszym kraju bowiem notowania tego gatunku mięsa spadły o 4,1%. Natomiast wieprzowina była droższa w stosunku do całej Unii Europejskiej o tej samej porze roku poprzedniego .
W analizowanym miesiącu największe wzrosty cen surowców rolnych miały miejsce :
-
na Malcie – wzrost o 25,4%
-
w Szwecji – wzrost o 20,5%
-
Hiszpanii – wzrost o 19,7%
-
na Cyprze – wzrost o 18,8%
-
w Bułgarii – wzrost o 17,8%
-
w Finlandii – wzrost o 17,1%
-
w Irlandii – wzrost o 15,1%.
Ceny drobiu obniżyły się jedynie:
Również w przypadku żywności notowano w lutym bieżącego roku wzrosty cen we wszystkich ważniejszych jej grupach. Cena żywności była ona bowiem o 2,9% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku. Natomiast inflacja kształtowała się na poziomie 2%.
Najwięcej podrożały:
-
owoce – wzrost o 7,3%
-
warzywa – wzrost o 4,0%
-
mięso – wzrost o 3,4%
-
oleje i tłuszcze – wzrost o 2,7%
-
cukier – wzrost o 2,2%
-
produkty chlebowe i zbożowe – wzrost o 2,0%
-
ryby i owoce morza – wzrost o 2,0%
-
mleko, sery i jaj – wzrost o 1,3%
-
pozostała żywność – wzrost o 1,8%.
Spośród wszystkich państw członkowskich największe zwyżki cen żywności miały miejsce:
-
w Rumunii – wzrost o 7,4%
-
w Finlandii – wzrost o 7,0%
-
w Estonii – wzrost o 6,3%
-
na Słowacji – wzrost o 5,7%
-
w Bułgarii – wzrost o 5,2%
-
w Czechach – wzrost o 5,2%
-
na Malcie – wzrost o 5,0%
-
na Słowenii – wzrost o 4,7%.