Notowania cukru
Na koniec października za tonę cukru białego na londyńskiej giełdzie towarowej trzeba było zapłacić 393,6 USD, a za cukier surowy w Nowym Jorku 322,9 USD/t. Przez ostatni tydzień cukier na giełdach podrożał o odpowiednio 2 i 3,3%. Z kolei w ujęciu miesięcznym notowania są większe o odpowiednio 6,4 i 20,4%, ale w skali roku mniejsze o odpowiednio 8,7 i 10,1%. Aktualnie notowania cukru surowego są najwyższe od ośmiu miesięcy.
Ostatnie wzrosty to przede wszystkim wynik sytuacji technicznej rynku, ale za zwyżkami przemawiają również prognozy bilansu rynku cukru w sezonie 2015/2016, który ma zamknąć się deficytem. Przyczyn podwyżek można także upatrywać w spowolnieniu kampanii cukrowniczej w Brazylii, gdzie między sierpniem a październikiem cukier kryształ zwiększył swoją wartość o 29% do 368 USD/t. Po ponad trzech miesiącach wysokiej premii cukru białego - powyżej 80 USD/t, a w sierpniu blisko 120 USD/t, różnica w cenie między cukrem białym a surowym ponownie zmalała do 70 USD/t.
Notowania kakao
Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty notowań kakao, ale rynek jest dość zmienny. W Londynie kakao podrożało o 2,8% do 2186 BGP/t, a w Nowym Jorku o 2,4% do 3213 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były większe o 10%, a w Londynie o 15%. Zdaniem analityków FAMMU/FAPA, powodem podwyżek są obawy, że sucha pogoda niekorzystnie wpłynie na zbiory ziarna w Zachodniej Afryce.