Większa produkcja serów i twarogów

Z danych Banku Gospodarki Żywnościowej wynika, że wzrasta podaż mleka, która przekłada się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich.

Większa produkcja serów i twarogów
W okresie od stycznia do sierpnia bieżącego roku w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 49 pracowników wytworzono o ponad 17 procent więcej serów dojrzewających niż w analogicznym okresie 2011 roku, tj. 204 tys. ton. Wzrosła również ilość produkowanych serów i twarogu, która wyniosła 253 tys. ton.

 
W związku z ubiegłorocznym wzrostem cen na rynkach światowych i dużymi możliwościami eksportu, aż o 9 procent w ciągu roku zwiększyła się produkcja mleka w proszku i osiągnęła poziom 108 tys. ton. Wzrost zanotowano także w przypadku masła (o 4 procent do 117 tys. ton), śmietany (o 7 procent do 154,2 mln ton) oraz mleka płynnego (o 2,5 procenta do 1778,2 mln litrów).

 
Obniżeniu uległa natomiast produkcja jogurtów o prawie 3 procent i wyniosła 326,7 mln litrów. Ze względu na fakt, że produkcja jogurtów jest kierowana głównie na rynek krajowy, jego produkcja może spadać również w kolejnych miesiącach. Przewidywane zwolnienie popytu na tzw. galanterię mleczną, w tym jogurty, może być przyczyną spowolnienia gospodarczego w Polsce, które najprawdopodobniej nasili się jeszcze 2013 roku.


Tagi:
źródło: