W styczniu 2015 r. żywność najtańsza od 4 lat

W styczniu 2015 roku indeks cen żywności FAO zmalał o 2% do 137 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były mniejsze o 10% - podaje FAPA/FAMMU.

W styczniu 2015 r. żywność najtańsza od 4 lat

Indeks cen żywności FAO

Aktualnie żywność jest najtańsza od 4 lat. Indeks zbóż obniżył się o 4% w wyniku silnie taniejącej pszenicy, olejów o 3% z uwagi na słaby popyt importowy, który prowadził do przecen oleju sojowego i palmowego, a mięsa o 2%, gdzie czynnikiem decydującym był kursu wymiany dolara i euro oraz wysoka podaż wieprzowiny na eksport.

 

Ceny produktów mleczarskich pozostały niezmienne, przy czym zniżki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zrównoważyły wzrosty masła, przy stabilnym poziomie pełnotłustego mleka.

 

Natomiast indeks cukru FAO był stabilny i wyniósł 163 punkty. Mniejszą podaż z Brazylii kompensowała większa dostępność cukru w Azji i Europie oraz niższy popyt importowy wynikający z wysokich zapasów. W skali roku cukier był tańszy o 2%.



Tagi:
źródło: