W listopadzie spadły ceny produktów mleczarskich w UE

Po zaobserwowanych w UE w październiku br. wzrostach ceny większości przetworów mleczarskich w listopadzie br. odnotowały spadek.

W listopadzie spadły ceny produktów mleczarskich w UE
Serwatka w proszku potaniała o 6,2% do 60 EUR/100 kg, pełne mleko w proszku o 3,2% do 233 EUR, odtłuszczone mleko w proszku o 2,7% do 176 EUR, ser ementalski o 1,0% do 386 EUR, Cheddar o 1,4% do 298 EUR, a Gouda o 0,5% do 252 EUR. Wzrosły jedynie ceny sera Edam o 1,3% do 252 EUR oraz masła o 1,0% do 301 EUR. Jak zauważa BGŻ ZNP Paribas, zmiany te były odzwierciedleniem spadkowych tendencji cen artykułów mleczarskich na aukcjach Global Dairy Trade.

Roczna dynamika spadku cen produktów mleczarskich w UE, w porównaniu z połową br. uległa osłabieniu. W listopadzie br. ceny masła były o 1,3% niższe niż przed rokiem, a pełnego mleka w proszku o 1,5%. Odtłuszczone mleko w proszku potaniało o 10,3%, a sery o ok. 11-15 %. Za serwatkę w proszku zakłady produkcyjne otrzymywały o 33,8% mniej niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: