W listopadzie ceny zbytu podstawowych produktów mleczarskich zmalały

Jak wynika z danych MRiRW w listopadzie 2017 r. ceny podstawowych produktów mleczarskich w Polsce zmalały wobec notowań z października br.

W listopadzie ceny zbytu podstawowych produktów mleczarskich zmalały
W listopadzie br. ceny zbytu masła w blokach kształtowały się w granicy 22,11 zł/kg i były o 5,9% mniejsze niż w październiku br. Za odtłuszczone mleko w proszku producenci uzyskiwali 6,61 zł/kg, a więc o 5,2% mniej niż w październiku. Zmalała również cena serów typu Gouda o 4,5% do 14,11 zł/kg oraz Edamski o 1,3% do 14,36 zł/kg.
 
Warto zauważyć, że w przypadku serów i masła w ubiegłych latach obserwowano odmienną tendencję. W poprzednich pięciu latach ceny masła w listopadzie były wyższe o 3,3% niż w październiku, a w przypadku serów Edam wzrost ten wyniósł 2,3%. Poziom cen OMP był natomiast o 0,3% większe niż w październiku.
 
W listopadzie 2017 r., wobec października, cena zbytu masła konfekcjonowanego zmniejszyła się bardziej niż masła w blokach, bo o 9,7% do 23,79 zł za kilogram. Spadła także cena serwatki w proszku – o 7,6% do 2,88 zł/kg. Ceny zbytu produktów płynnych zmieniły się w zakresie od -0,5 do +1,2%.
 
Notowany w listopadzie br. poziom cen masła w blokach był jednak o 24,5% większe niż w listopadzie 2016 r. Znacząco, bo o 16,4%, droższa była też śmietana. Ceny jogurtów naturalnych był o 10% wyższe niż w listopadzie ub.r. a w przypadku mleka spożywczego UHT wzrost ten wyniósł 4,7%. Poziom cen zbytu podstawowych serów dojrzewających był mniejszy od obserwowanego w listopadzie 2016 r, typu Edam o 3,1% a Gouda o 5,4%.
 
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w dwóch ostatnich miesiącach ub.r. ceny zbytu tych serów były najwyższe w ostatnich trzech latach. Ceny OMP w skali roku były o 18,2% niższe, a notowany w listopadzie poziom cen tego produktu był najmniejszy od lutego 2009 r.


Tagi:
źródło: