Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Eletor RP-105MM-R-CI-PC
2020-02-07 -
Hale dla rolnictwa
2014-07-14 -
INSOL 5
2011-03-18 -
Aplikacja dla rolnictwa TOMATINO
2020-03-13 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Produkcja margaryn w Polsce w 2014 r. sięgnęła 404 tys. ton
W 2014 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wyprodukowały ok. 404 tys. t margaryn, a więc o 4 proc. mniej w odniesieniu do 2013 roku (dane GUS) - podaje Bank BGŻ.
Produkcja margaryn
Od wielu lat ważnym kanałem zbytu margaryn jest eksport. Jak wynika ze wstępnych danych handlowych, w minionym roku za granicę sprzedano 121,8 tys. t margaryn. W porównaniu z 2013 rokiem wywóz zmalał o ponad 6 proc. W 2014 r. największymi odbiorcami margaryn z Polski były Czechy, Węgry oraz Niemcy. W ujęciu wolumenowym udział tych krajów w wywozie przekroczył 50 proc.
W przypadku importu margaryn do Polski, w 2014 roku wyniósł on 84,1 tys. ton i był o 8 proc. mniejszy niż w 2013 roku. Największymi dostawcami tych produktów były Niemcy, Holandia i Szwecja, z blisko 90-procentowym udziałem w polskim przywozie.
Jednakże od wejścia Polski do UE do 2008 roku produkcja margaryn w Polsce pozostawała w tendencji zniżkowej. W 2004 roku wytworzono blisko 355 tys. t margaryn, podczas gdy w 2008 roku 341 tys. ton (dane GUS, za IERiGŻ ”Rynek rzepaku październik 2014"). Tendencja ta odwróciła się w 2009 roku, kiedy to wyprodukowano 363 tys. t margaryn, przy czym 2013 roku produkcja przekroczyła 430 tys. ton.
Wzrostowi wytwarzaniu margaryn sprzyjał utrzymujący się wysoki popyt wysyłkowy na te produkty. Jak wykazują dane handlowe, w 2009 roku wywieziono z Polski 88,9 tys. t, podczas gdy w 2012 roku było to już 134,5 tys. t margaryn. Tym samym udział eksportu w zagospodarowaniu produkcji wzrósł z 24% do 30%.W 2013 r. zanotowano spadek eksportu margaryn z Polski do 130,1 tys. t.
Poza tym w analizowanym okresie na rynku krajowym spożycie margaryn w gospodarstwach domowych było stabilne lub wykazywało tendencje zniżkowe. Według IERiGŻ, w następnych latach można oczekiwać nieznacznych zmian w bezpośredniej konsumpcji tłuszczów roślinnych, choć obecnie już jest ono wysokie. Natomiast może powoli zwiększać się spożycie tłuszczów roślinnych w ujęciu bilansowym z uwagi na ich wyższe wykorzystanie w przetwórstwie wtórnym.