Chińskie władze chcąc obronić interesy lokalnych producentów cukru zamierzają wprowadzić kwoty importowe oraz skup państwowy.
Koszty produkcji cukru w Chinach należą do jednych z najwyższych na świecie i wynoszą około 30 centów za funt, czyli około 660 USD/t – informuje FAPA/FAMMU.
W tym roku władze krajowe skupiły już 1,5 mln ton cukru, ale rozważają dalsze zakupy. W Chinach obowiązuje system kwot importowych po obniżonym cle, którymi zarządzają władze. Około 70% takiego przywozu przypada w udziale państwowym firmom. Każde przedsiębiorstwo, jeśli zapłaci standardową stawkę celną, może sprowadzać cukier bez ograniczeń ilościowych.
Według USDA w sezonie 2011/12 Chiny sprowadziły około 4 mln ton cukru, a następnie odsprzedawały sprowadzony cukier ze względu na wyższą niż oczekiwano krajową produkcję.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu