Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Pokrywa wychwytująca FL 200 na zbiornik IBC
2016-05-05 -
Kombajn zaczepiany FELIX/Z
2016-05-11 -
Eletor RP-45MM-W-N
2020-02-07 -
Wygrodzenia z rurą karkową
2016-03-10
Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2015/1832 rozszerzające zastosowanie erytrytolu w żywności - podaje FAPA/FAMMU.

Erytrytol w napojach bez cukru
Erytrytol jest słodzikiem z grupy cukroli, występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową jest produkowany z glukozy. Na etykietach jest wyszczególniony jako E 968. Słodzik ten od dawna stosuje się w żywności, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności badał jego użycie w napojach.
Substancja ta w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, a właśnie w odniesieniu do napojów zachodzi możliwość relatywnie łatwego przedawkowania. Według badań, przy zastosowaniu maksymalnego stężenia erytrytolu w wysokości 1,6% w napojach o zmniejszonej zawartości cukru nie zachodzą niepożądane działania.
W związku z tym, zdecydowano się na rozszerzenie użycia E 968 jako słodzika w napojach o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru. Jak pdkreślają analitycy FAMMU/FAPA, jedną z właściwości erytrytolu jest wzmacnianie smaku oraz fakt, iż pomaga on złagodzić posmak słodzików, dzięki czemu napój ma smak podobny do słodzonego cukrem.
