Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2015/1832 rozszerzające zastosowanie erytrytolu w żywności - podaje FAPA/FAMMU.

Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru

Erytrytol w napojach bez cukru

Erytrytol jest słodzikiem z grupy cukroli, występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową jest produkowany z glukozy. Na etykietach jest wyszczególniony jako E 968. Słodzik ten od dawna stosuje się w żywności, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności badał jego użycie w napojach.

Substancja ta w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, a właśnie w odniesieniu do napojów zachodzi możliwość relatywnie łatwego przedawkowania. Według badań, przy zastosowaniu maksymalnego stężenia erytrytolu w wysokości 1,6% w napojach o zmniejszonej zawartości cukru nie zachodzą niepożądane działania.

W związku z tym, zdecydowano się na rozszerzenie użycia E 968 jako słodzika w napojach o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru. Jak pdkreślają analitycy FAMMU/FAPA, jedną z właściwości erytrytolu jest wzmacnianie smaku oraz fakt, iż pomaga on złagodzić posmak słodzików, dzięki czemu napój ma smak podobny do słodzonego cukrem.



Tagi:
źródło: