Stabilniej na aukcji Fonterry

W dniu 1 marca 2016 roku na otwartej po raz 159 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po dwóch miesiącach obniżek odnotowano zwyżkę średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych - podaje FAMMU/FAPA.

Stabilniej na aukcji Fonterry

Ceny przetworów mleczarskich


Nastąpiły nieznaczne wzrosty cen laktozy, mleka w proszku, tj. odtłuszczonego i pełnotłustego, ale to 18% zwyżka cen kazeiny przesądziła o zwiększeniu się średniej, gdyż ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła, sera cheddar i maślanki w proszku dalej malały.
 
Przeciętna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 0,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,25 tys. USD/t, choć była o 55,3% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych były o 2,3% wyższe niż na poprzednim przetargu (16 lutego) osiągnęły 1,8 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na maj płacono nawet o 3,1% więcej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego nadal płacono o 10 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 2 lutego 2016 r.).
 
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP podrożały o 4,4% w stosunku do poprzedniej aukcji, 1,97 tys. USD/t, a  za kontrakty na sierpień 2016 roku płacono nawet o 10% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było więc wciąż zbywane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, a różnica ta wynosiła 172 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta zaobserwowano 0,3% spadek cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 2,53 tys. USD/t.
 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 15 marca 2016 r.



Tagi:
źródło: