Malały ceny wszystkich przetworów mlecznych poza cenami laktozy i masła. Najsilniejsze zniżki zaobserwowano w odniesieniu do maślanki w proszku i kazeiny, podczas gdy ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego i masła, tylko minimalnie odbiegały od wartości sprzed dwóch tygodni. Według FAMMU/FAPA, przeciętna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 1,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,47 tys. USD/t, a także niższa o 32% od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,3% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły 2,57 tys. USD/t, gdzie za kontrakty na czerwiec i lipiec 2017 r. płacono nawet o ponad 7% mniej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego można było o 38 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 3,8% mniejszą wobec poprzedniej aukcji - 3,19 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na marzec 2017 roku płacono nawet o niemal 5% mniej niż na poprzedniej aukcji.
Pełnotłuste mleko w proszku było w dalszym ciągu sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, gdzie różnica ta zmalała do 615USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 5,5% obniżkę cen sera cheddar. Jego cena spadła do poziomu 3,59 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 7 marca 2016 r.