Spadek indeksu cen żywności wg FAO (czerwiec 2013)

W czerwcu bieżącego roku notowano spadek światowych cen żywności FAO, który wyniósł 211,3 pkt. W stosunku do poprzedniego miesiąca spadł on o 0,9%, czyli 2,2 pkt proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Spadek indeksu cen żywności wg FAO (czerwiec 2013)
W relacji rocznej żywność na świecie podrożała o 5,4% (11,3 p.p.).
 
Niewielki spadek czerwcowego indeksu cen to głównie zasługa obniżki cen:
  • artykułów mleczarskich – spadek o 4,3%
  • cukru – spadek o 3%
  • zbóż – spadek o 1,1%
  • olejów – spadek o 0,6%,
które zostały zrekompensowane przez wzrost indeksu mięsa – o 2% do 177,1 pkt.
 
Pomimo, iż w czerwcu bieżącego roku drożało mięso, pojawiły się sygnały osłabienia dynamiki jego wzrostu w obliczu niższego popytu importowego, zwłaszcza ze strony krajów azjatyckich. Znacznie mniej mięsa niż w poprzednim sezonie dostarczono do Japonii i Korei Południowej, gdzie odnotowano wzrost krajowej produkcji oraz zapasów.
 
W analizowanym miesiącu ceny mięsa były o 4,5% wyższe niż w tym samym czasie roku ubiegłego.


Tagi:
źródło: