Ponowny spadek eksportu margaryn z Polski

Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej do 2012 r. eksport margaryn z Polski wykazywał trend zwyżkowy z 20 tys. t do 135 tys. t, a więc siedmiokrotnie (dane Eurostatu) – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Ponowny spadek eksportu margaryn z Polski

Eksport margaryn z Polski

W związku z tym, zwiększyło się znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn w Polsce. O ile jeszcze w 2004 r. udział wysyłki w produkcji wynosił 6%, o tyle w 2012 r. było to już 32%.

 

W 2013 r. wywóz margaryn zmalał do 130 tys. t, a w 2014 r. do 122 tys. t. Było to skutkiem m.in. znacznego ograniczenia dostaw do Niemiec. W 2012 r. w tym kierunku wysłano 24 tys. t margaryn, w 2013 r. 19 tys. t, a w 2014 r. - 16 tys. t.

 

Eksport do Czech zmalał z 31 tys. t w 2012 r. do 29 tys. t w 2014 r., Węgry z 23 do 19 tys. t, a na Słowację z 12 do 9 tys. t. Niemniej jednak, największym importerem margaryn z Polski w 2014 r. były Czechy z 24-procentowym udziałem w wywozie. Na drugim miejscu uplasowały się Węgry z 16%, a na trzecim Niemcy z 13%.

 

W poprzednich latach to właśnie eksport napędzał wzrost krajowej produkcji margaryn. Spożycie margaryn w gospodarstwach domowych w Polsce pozostawała w tendencji malejącej. Zdaniem GUS, w latach 2009-2013 zakłady zatrudniające powyżej 9 osób zwiększyły produkcję margaryn z 363 tys. t do 430 tys. t. Wraz z istotnym pogorszeniem wyników wysyłkowych nastąpiła zniżka produkcji w 2014 r.



Tagi:
źródło: