Spadek cen masła w Unii Europejskiej (Q1 2014)

W styczniu i lutym bieżącego roku spadły ceny masła w Unii Europejskiej, łagodniejsze zniżki obserwowano natomiast na początku marca – poinformowała FAMMU/FAPA.

Spadek cen masła w Unii Europejskiej (Q1 2014)
Pomimo spadków na początku trzeciego miesiąca, ceny masła w Unii Europejskiej utrzymywały się na znacznie wyższym poziomie niż przed rokiem.
 
Dnia 2 marca średnia ważona cena masła na terenie krajów Wspólnoty wynosiła 3,66 euro/kg i była o 6,62% niższa niż przed miesiącem, ale jednocześnie o ponad 11,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, w ostatnich tygodniach ubiegłego roku zniżki wykazywały ceny masła w Polsce. Warto przy tym podkreślić, iż Polska jest czwartym krajem Unii Europejskiej pod względem wielkości produkcji tego przetworu mleczarskiego. W drugim dniu marca jego ceny spadły do poziomu 3,52 euro/kg. Natomiast w ujęciu miesięcznym polskie masło potaniało o 9,04%, a w przeliczeniu na PLN – o 10% do 14,67 zł/kg. Stawki te były wyższe od ceny interwencyjnej o 42,9% i o 3,8% niższe od średniej wazonej dla całej UE. Z tego względu polski tłuszcz znów staje się konkutencyjny wśrod państw członkowkich, które są głównymi partnerami w wymianie handlowej maslem.
 
Ponadtwo, na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakimi są Niemcy, ceny tego produktu są obecnie wyższe niż w Polsce i wynoszą 3,63 euro/kg. W przypadku drugiego ważnego potentata – Holandii, w ostatnich tygodniach 2013 roku zaobserwano bardziej dynamiczną tendencję spadkową niż w Niemczech. Podobnie jak w Poslce, dnia 2 marca 2014 roku ceny spadły do poziomu 3,52 euro/kg i były o 6,63% niższe niż przed miesiącem. Niemniej, zarówno w Niemczech jak i Holandii ceny te są o około 6-8% wyższe niż w analogicznym okresie 2013 roku.
 
Jak podają eksperci, na skutek zniżek cen masła, jakie notowane były w ostatnich tygodniach, obecnie ich notowania są o około 780 euro/tonę wyższe od cen u jednego z największych konkurentów Wspólnoty – Stanów Zjednoczonych.


Tagi:
źródło: