Przełom marca i kwietnia przyniósł spadki notowań cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 374,1 USD/t – informuje FAPA/FAMMU.
W ciągu ostatniego tygodnia jego cena zmalała o 2%, przez miesiąc o 7%, a w ujęciu rocznym była mniejsza o 3%. Z kolei cukier biały w Londynie staniał w obrębie ostatniego tygodnia o 2% do 453,5 USD/t. W ciągu miesiąca zniżka wyniosła 7%, a przez ostatni rok 10%.
Ostatnie zniżki wynikają głównie z obaw o popyt na cukier i sytuacji technicznej. W minionych tygodniach obserwowano sukcesywne wzrosty, część inwestorów chciała zrealizować zyski, a wyższe ceny mogły ostudzić zapał importerów. Najważniejszym czynnikiem dla cen pozostaje sytuacja w Brazylii, gdzie według różnych szacunków w sezonie 2014/2015 zbiory trzciny cukrowej mogą być mniejsze o 2-4% z uwagi na suszę. Jednakże póki nie będzie jasnej sytuacji, należy spodziewać się dużej zmienności.
Ze względu na dobre prognozy zbiorów ziarna w Indonezji i Zachodniej Afryce kakao potaniało w obrębie ostatniego tygodnia o 1% do niemal 2940 USD/t w Nowym Jorku i po 1850 BGP/t w Londynie.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE, ICCO foto:
sxc.hu