Światowy rynek cukru w sezonie 2014/2015 deficytowy

Firma handlowa Czarnikow przewiduje, że w sezonie 2014/2015 na globalnym rynku cukru wystąpi deficyt w wysokości 0,6 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Światowy rynek cukru w sezonie 2014/2015 deficytowy

Produkcja cukru

Produkcja ma wynieść 184 mln ton, a więc to mniej o 0,1% w obrębie roku, a konsumpcja zwiększy się o 2,1% do 182,5 mln ton.

 

Analizując zatem różnicę pomiędzy produkcją a zużyciem na rynku wystąpi nadwyżka w wysokości 1,5 mln ton, ale z uwagi na tzw. nierejestrowane rozdysponowanie jak przemyt sezon zamknie się nieznacznym deficytem.

 

Wysoka produkcja cukru we wcześniejszych latach miała doprowadzić do nagromadzenia zapasów, co przełoży się na poziom cen, które w pierwszych miesiącach 2015 roku powinny być niskie.



Tagi:
źródło: