Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Zgarniacz linowy na powierzchnie betonowe
2013-07-31 -
Trak taśmowy z pełną hydrauliką
2014-03-18 -
Kultywator CRABBER
2020-02-20 -
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-04 -
KOSIARKI KBPR SAMASZ
2020-09-17 -
Poskromy dla bydła SA0096
2014-06-20
Europejski związek rafinerii cukru chce bezcłowego importu cukru w koncesji CXL
Europejski związek rafinerii cukru (ESRA) chce zniesienia cła importowego, jakim obłożony jest cukier sprowadzany do UE dzięki Koncesji CXL – podaje FAPA/FAMMU.
Import cukru do UE
Ten kontyngent pozwala na dostęp do unijnego rynku największym globalnym producentom i eksporterom jak Brazylia, Australia czy Tajlandia. Cło jest obniżone do 98 €/t, przy czym dla Indii do zera, ale sublimit dla tego kraju wynosi rocznie tylko 10 tys. ton. Koncesja CXL pozwala na przywóz łącznie 676 tys. ton cukru rocznie. Głównie z uwagi na spadek podaży cukru brazylijskiego w sezonie 2013/2014 wykorzystano 52% dostępnego limitu, a w trwającym aktualnie sezonie zaledwie 3%.
Według ESRA cło sprawia, że cukier trzcinowy jest inaczej traktowany niż buraczany w UE, co jest nieuczciwą konkurencją. Zdaniem związku 30% importu cukru do UE trafia przez Koncesję CXL, a pozostała część bezcłowo za sprawą bilateralnych umów o partnerstwie gospodarczym (EPA) z krajami Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP) oraz dzięki porozumieniu „Wszystko prócz broni’ (EBA) z Najsłabiej Rozwiniętymi Krajami (LDC).
Z informacji ESRA wynika, że obserwowana w ostatnich miesiącach silna obniżka cen cukru w UE sprawiła, że import z cłem 98 €/t staje się nierentowny. Część unijnych rafinerii ma pracować z wykorzystaniem tylko części możliwości produkcyjnych. Mówi się o zamknięciach zakładów w Bułgarii, a niemiecki koncern cukrowniczy Suedzucker ogłosił zamknięcie rafinerii w Marsylii.
Aktualnie taka decyzja wydaje się mało prawdopodobna, bo mogłaby zintensyfikować import cukru do UE. Większa podaż wywierałaby silniejszą presję na ceny, które mogłyby dynamiczniej malec. Obecnie ceny zbytu cukru w UE są najniższe od reformy sektora z 2006 roku.