Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.10.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.10.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w czwartym tygodniu października 2019 r. zaobserwowano zwyżki cen masła w blokach, przy jednoczesnym spadku cen masła konfekcjonowanego. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.10.2019 r. masło w blokach w kraju zbywały po 16,32 zł/kg, a więc o 0,4% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 3,5% taniej niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane otrzymywano 17,88 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku oba rodzaje masła były tańsze o 19%.
 
Krajowi wytwórcy za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwali 9,66 zł/kg w stosunku do 9,68 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom o 5% większy niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 12,43 zł/kg i była wyższa o 2% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 53%, a PMP – o 5,5%.
 
W czwartym tygodniu października br. za ser Edamski płacono 13,38 zł/kg, tj. więcej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Ser Gouda zbywano po 13,71 zł/kg, tj. na poziomie zbliżonym do notowanego w poprzednim tygodniu i o ponad 1% mniejszym niż przed miesiącem. Ser Edamski był tańszy niż rok wcześniej o 0,03 zł/kg, podczas gdy ser Gouda był droższy o 0,35 zł/kg.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago od połowy lipca 2019 r. dominują obniżki cen masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 25 października br. uzyskiwano 4 542 USD/t, a zatem mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom niższy o 8% niż przed rokiem. Na rynku amerykańskim utrzymuje się z kolei zwyżkowa tendencja cen mleka w proszku i sera Cheddar.
 
W końcu października 2019 r. za OMP i PMP, podobnie jak przed tygodniem, płacono odpowiednio 2 557 USD/t i 3 913 USD/t. Cena PMP w ciągu miesiąca pozostała niezmienna, podczas gdy cena OMP wzrosła o 9%. Oba rodzaje mleka w proszku były droższe niż rok wcześniej – OMP o 31%, a PMP – o 13%. W notowaniu z 25 października br. za ser Cheddar uzyskiwano 4 679 USD/t, a więc więcej o 8% niż przed tygodniem i o 9% niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku ser Cheddar podrożał o 40%.


Tagi:
źródło: