Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
W trzecim tygodniu listopada br. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały po 36,06 zł/kg, a więc w cenie większej o 3% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 38,26 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 51%, a masła konfekcjonowanego – o 37%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,83 zł/kg i była mniejsza o 4% niż tydzień wcześniej, ale większa o 3% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 20,64 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 3,5%, a PMP – droższe o 24,5%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,68 zł/kg, a zatem taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 22,95 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski kosztował więcej niż przed rokiem o 1%, a ser Gouda – o 6%.