Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.05.2023 r. masło w blokach zbywały po 19,86 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,34 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 37%, a masła konfekcjonowanego – o 34%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,55 zł/kg i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 0,1% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 15,53 zł/kg, a więc o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 38%, a PMP – o 30%.
Ceny produktów mlecznych na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 19 maja br. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 423 USD/t, tj. wyższym o 3% niż przed tygodniem i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 14% tańsze.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku w obrębie tygodnia uległa redukcji o 8% do 2 387 USD/t. Notowany poziom cen był niższy o 5% niż przed miesiącem oraz o 38% niż przed rokiem. Od kwietnia br. cena pełnego mleka w proszku utrzymuje się na stabilnym poziomie wynoszącym 4 630 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było o 6% tańsze.
Na giełdzie w Chicago ceny sera Cheddar, po utrzymującym się od kwietnia br. spadku, w połowie maja ponownie wzrosły. W dniu 19 maja br. produkt ten oferowano po 3 384 USD/t, czyli drożej o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 12% niż przed miesiącem. Poziom cen był jednocześnie o 36% niższy rok wcześniej.