Rynek produktów mleczarskich w Polsce (2.10.2022)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (2.10.2022)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.09 – 2.10.2022 r. zbywały masło w blokach po 32,81 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 33,95 zł/kg, czyli w cenie większej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 65%, a masła konfekcjonowanego – o 60%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 18,10 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej, ale na poziomie zbliżonym do notowanego przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 23,49 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 55%, a PMP – o 61%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 30 września 2022 r. cena masła ukształtowała się w granicy 6 934 USD/t, a więc wyższej o 0,4% niż przed tygodniem i o 1,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 80%. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 522 USD/t względem 3 517 USD/t tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 5 391 USD/t, a więc więcej o 2% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 19%, a PMP – o 29%. Cena sera Cheddar w ujęciu tygodnia wzrosła o 0,4% do 4 338 USD/t. Notowany poziom cen był wyższy o 11,5% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: