Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Przyczepa paśnicza
2014-02-10 -
Nowa platforma sadownicza
2013-04-02 -
Finansowanie maszyn
2014-04-18 -
Wycinak do kiszonki
2016-01-12 -
Korpusy K80, Pitonfix, Scharmueller
2020-05-11
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.11.2016)
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 14 do 20 listopada 2016 roku.
Ceny mleka w skupie
Światowy wzrost popytu na produkty mleczarskie przyczynia się do zwiększenia się ich cen, a w konsekwencji do zwyżki cen mleka. W Polsce w październiku br. (według GUS) cena skupu surowca osiągnęła poziom 120,29 zł/hl, a więc wyższy o 7,6% niż w poprzednim miesiącu i o 7,4% niż w październiku 2015 r.
W porównaniu z notowaniami z września 2016 r., w październiku br. mleko podrożało we wszystkich województwach, w tym najbardziej w mazowieckim – o 9,5%, a najmniej w małopolskim – o 3,5%. Najwyższe ceny za surowiec uzyskiwali producenci z województwa podlaskiego - 126,45 zł/hl i warmińsko-mazurskiego - 126,23 zł/hl, a najniższe z województwa małopolskiego - 105,21 zł/hl i łódzkiego - 108,18 zł/hl.
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
W dniach 14–20.11.2016 r. za masło w blokach przeciętnie uzyskiwano 18,00 zł/kg, czyli o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego wzrosła o 2%, do 19,28 zł/kg. Masło było droższe o 5–7% niż przed miesiącem i o 40–43% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 8,05 zł, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła poziom 11,52 zł/kg, a więc wyższy o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 13% w trzecim tygodniu października br. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny zbytu OMP wzrosły o 8%, a PMP – o 25%.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 14,97 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej. Nieznacznie, bo o 0,02 zł/kg podrożał także ser Gouda, za który producenci uzyskiwali 15,14 zł/kg. Wyżej wymienione gatunki serów były droższe o 5% niż w poprzednim miesiącu i o 36–39% niż rok wcześniej.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na rynku unijnym w trzecim tygodniu listopada br. za masło, tak jak tydzień wcześniej, płacono 4,15 EUR/kg. Był to poziom o 1% wyższy od notowanego przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku unijni producenci zbywali po 1,98 EUR/kg, tj. o 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za 1 kg pełnego mleka w proszku uzyskiwano 2,93 EUR, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż w porównywalnym tygodniu października br. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 36%, PMP – o 28%, a OMP – o 14%.