Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.09.2022 r. zbywały masło w blokach po 32,47 zł/kg względem 32,43 zł/kg tydzień wcześniej i 32,15 zł/kg przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 33,76 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego – o 61%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, tak jak tydzień wcześniej, wyniosła 17,92 zł/kg i była niższa o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 23,65 zł/kg, czyli mniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 53%, a PMP – o 63%.
W dniach 19–25.09.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 24,46 zł/kg , a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 24,65 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 60%, a ser Gouda – o 62%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 20 września 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, wzrósł o 2%. W czasie sesji sprzedano 26,1 tys. ton artykułów mleczarskich.
Na GDT 20 września 2022 r. za masło płacono 5 356 USD/t, tj. o 0,2% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 3% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 5 147 USD/t, a więc wyższym o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 547 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 733 USD/t i była wyższa o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 20%, masło – o 10%, OMP – o 7%, podczas gdy PMP – o 1% tańsze.
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 września 2022 r. cena masła, podobnie jak przed tygodniem, ukształtowała się na poziomie 6 906 USD/t, tj. wyższym o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 81% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3 517 USD/t i była większa o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 5 269 USD/t, a więc więcej o 3% niż przed tygodniem i miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 19,5%, a PMP – o 27,5%. Cena sera Cheddar w obrębie tygodnia uległa redukcji o 5% do 4 321 USD/t. Notowany poziom cen był wyższy o 13% niż przed miesiącem i o 15% niż rok wcześniej.