Krajowe ceny masła w blokach od marca 2014 r. ulegają minimalnym wahaniom. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14– 20.04.2014 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego średnio można było otrzymać 14,71 zł/kg, czyli o 0,4% więcej niż tydzień wcześniej, ale za to o 1% mniej niż przed miesiącem.
Od lutego 2014 roku utrzymuje się umiarkowane tempo spadku cen masła konfekcjonowanego. W trzecim tygodniu kwietnia tego roku cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicy 16,04 zł/kg i była 0,2% mniejsza niż przed tygodniem i o 2% niższa niż w porównywalnym okresie marca. W porównaniu do cen sprzed roku masło w blokach było droższe o 2%, a konfekcjonowane o 7,5%.
Od początku 2014 r. ceny mleka w proszku wykazują trend spadkowy. W dniach 14– 20.04.2014 r. odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 12,66 zł/kg, a pełne mleko w proszku po 14,78 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Omawiane rodzaje mleka w proszku kosztowały o 2–6% mniej niż przed miesiącem, ale o 9–15% więcej niż rok wcześniej.
W trzecim tygodniu kwietnia 2014 roku cena sera podpuszczkowego Edamskiego wyniosła 15,59 zł/kg i była o 1% większa niż tydzień wcześniej. W tym czasie cena sera Gouda zmalała o 1% do 15,17 zł/kg. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca ser Edamski był tańszy o 0,04 zł/kg, a Gouda o 0,45 zł/kg tańszy. Jednocześnie oba gatunki serów były o 9–12% droższe niż przed rokiem.
W marcu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 150,31 zł/hl, tj. o niecały 1% mniej niż w lutym tego roku, ale o blisko 20% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W USA ceny odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła od początku kwietnia tego roku ulegają spadkom. Na giełdzie w Chicago 8 kwietnia 2014 roku za OMP otrzymywano 4.478 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż przed miesiącem.
W tym samym okresie cena masła ukształtowała się w obrębie 4.167 USD/t, a zatem taniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku na giełdzie w Chicago OMP było droższe o 26%, a masło o 6%.
U głównych unijnych producentów artykułów mleczarskich, jak w Niemczech, Francji i Holandii ceny masła od marca 2014 r. są w miarę stabilne. W dniach 13-16.04.2014 r. za tłuszcz ten, podobnie jak tydzień wcześniej, przeciętnie płacono 3,52–3,60 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło kosztowało mniej o 9–13%.
Obniżkom ulegają z kolei ceny mleka w proszku. W połowie kwietnia tego roku tych państwach cena odtłuszczonego mleka w proszku kształtowała się na poziomie 2,86–3,13 EUR/kg, tj. o blisko 2% mniejszym niż tydzień wcześniej. Za pełne mleko w proszku producenci średnio otrzymywali 3,41–3,62 EUR/kg, a więc to 1-3% zniżka wobec zeszłego tygodnia. Na rynku francuskim cena OMP była zbliżona do notowanej w analogicznym okresie 2013 r., na niemieckim o 3% większa, a na rynku holenderskim o 11% niższa. PMP w Niemczech było droższe niż rok wcześniej o 2%, a we Francji i w Holandii o 5–9% tańsze.