Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.03 – 3.04.2022 r. masło w blokach sprzedawały po 28,98 zł/kg, a więc drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 12,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 30,34 zł/kg, czyli drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 15% niż przed miesiącem. Ceny masła w blokach i konfekcjonowanego były w obu przypadkach wyższe o 65% niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 17,21 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 21,00 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 64%, a PMP – o 61%. Ceny zbytu serów ulegają nieznacznym zmianom i kształtują się na rekordowo wysokich poziomach.
W dniach 28.03 – 3.04.2022 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,21 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,65 zł/kg względem 20,55 zł/kg w poprzednim tygodniu i 20,50 zł/kg miesiąc wcześniej. Sery Edamski i Gouda były droższe o 39–40% niż przed rokiem.
Wzrost cen sera Cheddar na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 1 kwietnia 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 975 USD/t, czyli niższym o 3% niż przed tygodniem, ale wyższym o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 47%. Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 4 040 USD/t, a więc mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku od drugiego tygodnia lutego br. była stabilna utrzymując się na poziomie 4 983 USD/t. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 57,5%, a PMP – o 34%. Cena sera Cheddar osiągnęła 5 060 USD/t i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 29% droższy.