Rynek cukru w Polsce i na świecie (czerwiec 2013 r.)

W Polsce według wstępnych danych GUS łączna produkcja cukru w okresie od września 2012 r. do czerwca 2013 r. wyniosła około 1,942 mln ton. Z tej ilości w czerwcu 2013 r. wyprodukowano 31 tys. ton cukru w stosunku do 27 tys. ton przed rokiem. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku cukru w Polsce w czerwcu 2013 r., zaprezentowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek cukru w Polsce i na świecie (czerwiec 2013 r.)
Handel zagraniczny
 
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie od października 2012 r. do końca maja 2013 r. eksport cukru z Polski o wartości 208 mln EUR wyniósł 328 tys. ton w odniesieniu do 393 tys. ton w porównywalnym okresie sezonu 2011/2012.
 
Najwięcej tego surowca zaimportowały państwa UE, bo w ilości 208 tys. ton, w tym przede wszystkim Niemcy, Słowacja, Czechy oraz Litwa. Natomiast na rynki trzecie wyeksportowano 120 tys. ton cukru, głownie do Izraela, Syrii i Rosji.
 
W sezonie 2012/2013 import cukru kształtuje się na poziomie dużo wyższym niż w roku 2011/2012. W okresie od października 2012 r. do maja 2013 r. do Polski sprowadzono 129 tys. ton cukru wartego 85 mln EUR, czyli o 20% więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej.
 
Cukier był importowany głownie z krajów trzecich w ilości 100 tys. ton. Wolumen ten został uzupełniony 29 tys. ton cukru zakupionymi na unijnym rynku. Większy import w porównaniu z rokiem poprzednim jest przede wszystkim wynika z dużo niższych cen płaconych w imporcie z krajów trzecich. W maju tego roku średnia cena importowa cukru sprowadzanego do Polski z rejonów poza unijnych wynosiła 578 EUR/t w stosunku do 708 EUR/t przed rokiem.
 
Po ośmiu miesiącach sezonu 2012/2013 saldo wymiany towarowej cukrem w sezonie 2012/2013 było dodatnie i wyniosło 199 tys. ton, co w ujęciu wartościowym oznacza wynik rzędu 123 mln EUR wobec 286 tys. ton o wartości 192 mln EUR w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego.
Krajowe ceny cukru
 
Od września 2012 r. nieprzerwanie trwa spadkowa tendencja cen zbytu cukru paczkowanego. Według danych GUS w czerwcu 2013 r. przeciętna krajowa cena zbytu cukru ukształtowała się na poziomie 2,99 zł/kg. Ceny cukru paczkowanego w tym czasie średnio były o 6% mniejsze niż miesiąc wcześniej oraz o 15% niższe niż przed rokiem.
 
Nieco mniejszy spadek cen notowany jest w przypadku cukru workowanego. W czerwcu tego roku cukier workowany średnio w kraju zbywano po 3,09 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w maju. W porównaniu z cenami sprzed roku stawki tego cukru kształtowały się w granicach o 4% niższym.
 
Od października 2012 r. notowany jest także stopniowy spadek cen detalicznych cukru. Według danych GUS w czerwcu bieżącego roku średnia detaliczna cena cukru w Polsce wyniosła 3,72 zł/kg wobec 3,78 zł/kg w maju oraz 3,97 zł/kg przed rokiem.
 
Ceny cukru na giełdach światowych
 
W lipcu 2013 r. ceny cukru notowane na monitorowanych giełdach światowych ulegały sporym wahaniom. Do spadku cen przyczyniły się przede wszystkim informacje o większej produkcji cukru w Brazylii, a do wzrostu – prognozy mniejszej nadwyżki światowej produkcji cukru nad jego konsumpcją w sezonie 2013/2014. Jednocześnie ceny cukru notowane na giełdach światowych w tym czasie kształtowały się na poziomie najniższym od ponad trzech lat.
 
W lipcu 2013 roku na giełdzie LIFFE w Londynie średnia cena cukru białego w trzymiesięcznych kontraktach terminowych wyniosła średnio 481 USD/t, czyli 1573 zł/t i była o 2% mniejsza niż w czerwcu oraz o 25% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny cukru surowego na giełdzie NYBoT w Nowym Jorku w trzymiesięcznym kontrakcie terminowy nr 11 średnio osiągnęły poziom 361 USD/t, tj. 1179 zł/t, a więc o 2% mniej niż w maju oraz o 28% niższym niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Zdaniem analityków ARR, w kolejnych miesiącach ceny cukru na giełdach światowych nadal będą kształtowały się na niskim poziomie. Przemawia za tym sytuacja podażowo-popytowa charakteryzująca się nadwyżką produkcji nad konsumpcją. Jednak spory wpływ na cena trzcinowego cukru surowego jest obecnie na poziomie poniżej kosztów produkcji, przez co można oczekiwać wzrostu cen tego cukru do około 400 USD/t.


Tagi:
źródło: