Rynek cukru w Polsce (grudzień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku cukru w grudniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Rynek cukru w Polsce (grudzień 2013)
W kampanii cukrowniczej 2013/2014 produkcja cukru w Polsce kształtowała się na poziomie mniejszym niż przed rokiem. Jak wynika ze wstępnych danych GUS, łącznie w okresie od września do grudnia 2013 r. wyprodukowano 1,574 mln ton cukru, czyli o 4,6% mniej niż przed rokiem.
 
Komisja Europejska szacuje mniejszy poziom produkcji cukru także w UE. Zgodnie z prognozą KE ze stycznia 2014 r., unijna produkcja cukru w roku gospodarczym 2013/2014 wyniesie 16,3 mln ton. Wytwórstwo to będzie powiększone o cukier przeniesiony z sezonu 2012/2013 do 17 mln ton. Z tej ilości przewidywana produkcja kwotowa wyniesie 13,1 mln ton, a produkcja pozakwotowa prognozowana jest w granicach 3,9 mln ton.
 
Handel zagraniczny
 
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów, w okresie pierwszych dwóch miesięcy roku gospodarczego 2013/2014 z Polski wywieziono 72 tys. ton cukru wartego 42 mln euro w stosunku do 97 tys. ton 63 mln euro w porównywalnym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Na rynku UE sprzedano 46 tys. ton cukru, stanowiących 64% eksportu ogółem. Wysyłka cukru do krajów trzecich ukształtowała się w obrębie 26 tys. ton.
 
W ramach rynku UE, krajowy cukier eksportowany był przede wszystkim do Niemiec, na Słowację oraz do Czech i Grecji. Głównymi kierunkami wysyłki cukru poza granicę UE były Izrael, Liban, Rosja i Kazachstan.
 
Import cukru na początku roku gospodarczego 2013/2014 kształtował się na poziomie większym niż przed rokiem, ale stanowił tylko uzupełnienie podaży cukru z aktualnej produkcji krajowej. W październiku i listopadzie 2013 r. do kraju sprowadzono 23 tys. ton cukru o wartości 14 mln euro, czyli o 58% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. Na rynku unijnym zakupiono 19,5 tys. ton cukru, a import z krajów trzecich wyniósł 3,5 tys. ton.
 
Krajowe ceny cukru
 
W 2013 r. na rynku krajowym utrzymywał się trend spadkowy cen cukru. W grudniu 2013 r. ceny zbytu cukru workowanego kształtowały się na poziomie najmniejszym od lutego 2011 r., a cukier paczkowany zbywano po cenie najniższej od listopada 2010 r. Niskie ceny cukru związane były z utrzymującą się spadkową tendencją cen na giełdach światowych.
 
W Polsce ceny zbytu cukru workowanego w grudniu minionego roku wynosiły przeciętnie 2,72 zł/kg (z VAT), czyli o 4% mniej niż w poprzednim miesiącu. Większą zniżkę cen zbytu, bo o 6% w porównaniu do listopada zeszłego roku odnotowano w przypadku cukru paczkowanego, za który w grudniu 2013 r. średnio płacono 2,53 zł/kg (z VAT). W odniesieniu do notowań sprzed roku, ceny zbytu cukru workowanego były mniejsze o 16%, a cukru paczkowanego o 25%.
 
Ceny cukru na giełdach światowych
 
Maleją również ceny cukru na monitorowanych giełdach światowych. Przyczyną spadku cen jest sytuacja podażowo-popytowa na świecie charakteryzująca się od czterech sezonów nadwyżką produkcji nad konsumpcją. Do zniżki cen przyczynia się też wzrost światowych zapasów cukru.
 
W styczniu 2014 r. na giełdzie LIFFE w Londynie cukier biały w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 5 notowany był średnio w granicach 420 USD/t w stosunku do 444 USD/t w grudniu 2013 roku. Oznacza to spadek cen cukru przeciętnie o 5%.
 
Podobna zniżkę miała miejsce w notowaniach cen cukru surowego na giełdzie IntercontinentalExchange (ICE) w Nowym Jorku, przy trzymiesięcznym kontraktem terminowym nr 11. W styczniu tego roku ceny cukru surowego wynosiły 340 USD/t w odniesieniu do 360 USD/t w poprzednim miesiącu. W styczniu 2014 r. giełdowe ceny cukru białego i surowego były mniejsze niż w tym samym okresie 2013 r. o 17–18%.
 


Tagi:
źródło: