Rosja zaostrza stanowisko w kwestii ASF. Zakaz importu przetworów wieprzowych z UE, które wyprodukowano z polskiego surowca?

Szef Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Siergiej Dankwert poinformował, że władze rosyjskie wprowadzą 7 kwietnia br. embargo na przetworzone przetwory wieprzowe pochodzące z Polski. Restrykcje mają dotyczyć produktów objętych świadectwami dla: konserw mięsnych, kiełbas oraz innych rodzajów gotowych do spożycia produktów mięsnych, także gotowych produktów spożywczych, zawierających surowce pochodzenia zwierzęcego.

Rosja zaostrza stanowisko w kwestii ASF. Zakaz importu przetworów wieprzowych z UE, które wyprodukowano z polskiego surowca?
Ze wstępnych analiz ekspertów Banku BGŻ wynika, że polski eksport przetworzonych produktów wieprzowych, rozdział 16 CN kodów z nomenklatury taryfowej, do Rosji wyniósł w zeszłym roku ok. 6,4 tys. ton. Były to głównie kiełbasy i przetworzone mięso wieprzowe. Dla porównania była to równowartość ok. 18% wolumenu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyeksportowanego na ten rynek w 2013 roku. W ujęciu wartościowym sprzedano na rynku rosyjskim przetworzone produkty wieprzowe o wartości 16,6 mln euro w 2013 roku.

Należy jednak podkreślić, że analizując polski eksport produktów z kodami 1601 (kiełbasy i podobne wyroby z mięsa) oraz 1602 (przetworzone mi˛eso i podroby) ok. 86% wolumenu w zeszłym roku było przeznaczonych na rynek UE. Reszta była kierowana na rynek USA, Ukrainy i Rosji, odpowiednio 4%, 3% oraz 3%.

Wydaje się zatem, że wprowadzone przez Rosję embargo ma głównie znaczenie medialne. Nie zmienia to jednak faktu, że rynek reaguje na takie doniesienia bardzo gwałtowanie. Co więcej, istnieje ryzyko, że władze rosyjskie jeszcze bardziej zaostrzą swoje stanowisko wobec Polski.

Jak podali analitycy Banku BGŻ obecnie rozważana jest możliwość wprowadzenia zakazu importu przetworów wieprzowych pochodzących z zakładów w UE, które wykorzystują do produkcji polski i litewski surowiec. Gdyby rzeczywiście ten zakaz został wprowadzony, mogłoby to dodatkowo osłabić pozycę polskich producentów i przetwórców wieprzowiny na unijnym i światowym rynku. Tym bardziej, że rynek UE jest kluczowym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski (50% udział w polskim eksporcie w 2013 r.).


Tagi:
źródło: