Pyłek naturalnym komponentem miodu

Dnia 15 stycznia 2013 roku Parlament Europejski głosował za poparciem wniosku Komisji Europejskiej dotyczącego uznania pyłku jako naturalnej części miodu – podała FAMMU/FAPA.

Pyłek naturalnym komponentem miodu
Wniosek w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku, odnoszącej się do miodu, został przyjęty przez Komisję Europejską już we wrześniu 2012 roku. Celem zmiany było bardziej precyzyjne określenie rzeczywistej natury pyłku w miodzie. W konsekwencji pyłek został zdefiniowany jako naturalny komponent miodu, zgodnie z międzynarodowymi normami WTO.
 
Jak do tej pory, w omawianej dyrektywie pyÅ‚ek okreÅ›lony byÅ‚ jako skÅ‚adnik miodu. Obecność pyÅ‚ku jest jednak wynikiem dziaÅ‚alnoÅ›ci pszczóÅ‚, niezależnie od zabiegów pszczelarskich.
 
Po uznaniu pyÅ‚ku jako naturalnego komponentu, w przypadku miodu nie bÄ™dÄ… obowiÄ…zywaÅ‚y przepisy Unii Europejskiej wymagajÄ…ce kosztownej procedury zamieszczenia wykazu skÅ‚adników na etykiecie.
 
W zwiÄ…zku z powyższym, producenci nie bÄ™dÄ… musieli oznaczać miodu zawierajÄ…cego pyÅ‚ek pochodzÄ…cy z roÅ›lin genetycznie modyfikowanych (GMO), gdyż nie przekracza on poziomu 0,9% zawartoÅ›ci produktu, który jest wymagany do oznakowania organizmów genetycznie modyfikowanych. Zawartość pyÅ‚ku w miodzie wynosi bowiem okoÅ‚o 0,5%.


Tagi:
źródło: