Przetwórstwo mleka w Polsce (I-VI. 2013)

W pierwszym półroczu bieżącego roku zaobserwowano utrzymującą się niską podaż mleka, co przełożyło się na zmniejszenie produkcji części przetworów mleczarskich.

Przetwórstwo mleka w Polsce (I-VI. 2013)
Jak informują analitycy Banku BGŻ w okresie od stycznia do końca czerwca 2013 roku w związku z niesprzyjającymi uwarunkowaniami gospodarczymi w kraju, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów – o ponad 5% w relacji rocznej do 262,6 mln litrów.
 
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację na tym rynku. Jednocześnie obniżyła się jego produkcja o ponad 6% do 125,0 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku. Łączna ilość wyprodukowanego mleka w proszku sięgnęła poziomu 83,4, tys. ton, tj. o prawie 10% mniej r/r. W tym czasie spadły także notowania masła – o prawie 2% do 98,7 mln ton.
 
Z kolei więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego wyprodukowano serów – i to zarówno dojrzewających jak i twarogów. W przypadku serów dojrzewających wzrost sięgnął zaledwie 0,1% w relacji rocznej do 175 tys. ton. Natomiast twarogów – o 5% do 235 tys. ton.


Tagi:
źródło: