Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
Produkcja soków i innych przetworów owocowo-warzywnych (kwiecień 2015)
W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w kwietniu 2015 r. w stosunku do kwietnia 2014 r. była niższa o 12% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB.
Produkcja soków pitnych produkowanych z owoców cytrusowych zmniejszyła się o 36%, wytwarzanych z jabłek o 18%, a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 11%. Spadek o 22% produkcji soków zagęszczonych było wynikiem zniżki podaży surowca. Obniżyła się również produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych o 18% oraz dżemów o 14%.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w zakładach przetwórczych wzrosła produkcja owoców mrożonych o 39%. W okresie I-IV 2015 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w odniesieniu do analogicznego okresu 2014 r. o 2% do 182,1 tys. ton. Wyższa o 12% była produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych, niezmienna pozostała w przypadku soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych, a wytwarzanych z jabłek zmalała o 3%.
Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 30%, a owoców mrożonych o 25%. Niższa o 9% była produkcja dżemów oraz o 15% kompotów i owoców pasteryzowanych. Przeciętne ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w maju 2015 r. były mniejsze niż w maju 2015 r. o 7%, a pitnych soków pomarańczowych zwiększyły się o 9%. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek zwyżkowały o 6%, a z truskawek nie zmieniły się.