Jak wykazują dane, w lutym 2014 roku zakupiono 791,3 mln litrów mleka, czyli o 7,4% więcej w stosunku do poprzedniego miesiąca.
Masło:
-
wytworzona ilość – 13 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – spadek o 16%
-
ujęcie roczne - wzrost o 2%
Odtłuszczone mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 12 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 5%
-
ujęcie roczne – wzrost o 89%
Pełne mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 5 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 9%
ujęcie roczne – wzrost o 220%
Sery podpuszczkowe dojrzewające:
-
wytworzona ilość – 22 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – spadek o 15%
-
ujęcie roczne – spadek o 8%
W okresie od stycznia do końca lutego 2014 roku krajowe zakłady mleczarskie przyjęły o 7,4% więcej (1,6 mld litrów) mleka. Przez pierwsze 2 miesiące bieżącego roku wyprodukowano łącznie: 28,5 tys. ton masła, 23 tys. ton OMP, 10 tys. ton PMP, a także 48 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl