Nowa unijna platforma ds. strat żywności i marnotrawienia żywności

Miliony osób na całym świecie głodują lub są niedożywione, dlatego też priorytetem Copa i Cogeca jest unikanie marnotrawienia żywności. Celem platformy jest umożliwienie kluczowym stronom zainteresowanym dzielenia się najlepszymi praktykami i wspieranie wspólnych działań podejmowanych w łańcuchu żywnościowym poczynając od rolników, a na konsumentach kończąc, by zapobiegać stratom i marnotrawieniu żywności.

Nowa unijna platforma ds. strat żywności i marnotrawienia żywności
Zdaniem przewodniczącego Copa i Cogeca, Pekka Pesonen głównym celem powinno być znalezienie nowych rynków zbytu dla produktów niespełniających specyficznych norm ustanowionych w unijnych przepisach lub narzuconych przez rynek. W związku z tym, współprodukty produkcji rolnej w UE mogą zostać użyte w sposób innowacyjny np. do wytwarzania pasz, produktów pochodzenia biologicznego, bioenergii lub mogą zostać wymieszane z ziemią w celu zwiększenia zawartość materii organicznej w glebie.
 
Wielu z naszych członków już realizuje innowacyjne projekty prowadzące do ograniczenia marnotrawienia żywności i do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju nr 12.3. Jeden z projektów obejmuje na przykład opracowanie internetowego narzędzia szkoleniowego, by osoby pracujące w łańcuchu żywnościowym mogły uzyskać praktyczne porady dotyczące ograniczenia strat żywności i stworzenia programu odzyskiwania żywności w gospodarstwach, która następnie będzie przekazywana organizacjom charytatywnym – dodał Pekka Pesonen.
 
Następnym projektem opracowanym przez Copa i Cogeca odnosi się do ograniczenia strat żywności poprzez zmianę norm i opakowań ziemniaków, a także opracowanie napoju białkowego dla sportowców na bazie serwatki, gdyż wcześniej brakowało rynków zbytu dla tego surowca. Natomiast zniekształcone marchewki, które nie mogą trafić na rynek produktów świeżych, będą kierowane na przetwórstwo.
 
- Naszym zdaniem, platforma ta pozwoli głównym stronom zainteresowanym dzielić się tego typu praktykami a także szukać nowych pomysłów. Gospodarka o obiegu zamkniętym jest wyjątkową okazją do wykorzystania naszego innowacyjnego potencjału i znalezienia rynków zbytu dla współproduktów, jednocześnie zwiększając naszą konkurencyjność i tworząc miejsca pracy na obszarach wiejskich. Należy niemniej jednak rozróżnić możliwe do uniknięcia straty żywności od tych niemożliwych do uniknięcia, jak np. uprawy utracone ze względu na niekorzystne warunki meteorologiczne. Naszym zdaniem platforma ta powinna przyjrzeć się możliwościom zmiany przepisów i praktyk administracyjnych, by umożliwić ponowne wykorzystanie współproduktów, bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności - podsumował.


Tagi:
źródło: