Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Polskie wina owocowe i cydr mają szanse zdobyć zagraniczne rynki
W 2014 roku wyprodukowano 98 mln litrów win owocowych. W tym roku po trzech kwartałach zaobserwowano prawie 15 proc. zniżkę. Kategoria ta jednak znacząco się zmienia: przestaje być kojarzona z tanimi trunkami, a w ofercie producentów coraz częściej pojawiają się wina wysokiej jakości. Przedstawiciele branży uważają, że polskie wina owocowe mogą uzupełnić ofertę win gronowych na rynkach zagranicznych. Prawdziwą polską specjalnością może być z kolei cydr.
Produkcja wina w Polsce
– Wina owocowe w Polsce to nie tylko źle kojarzone tanie wina, lecz także cała gama różnego rodzaju produktów na bazie rodzimych owoców: wina deserowe, wiśniowe, nalewki, wina ekologiczne i wreszcie cydry. To wszystko branża winiarstwa owocowego, której nie można bezpośrednio porównywać z winem gronowym. Choć uprawa winorośli również się rozwija – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Jacek Jantoń, prezes zarządu Jantoń SA, jednego z największych producentów w branży winiarskiej w Polsce.
W Polsce działa ponad 500 winnic. W ewidencji Agencji Rynku Rolnego za rok 2013/2014 widniało 50 producentów, którzy wytworzyli 2 tys. hektolitrów wina, przy czym w sezonie 2009/2010 21 winnic wyprodukowało nieco ponad 400 hektolitrów, co wynika z zeszłorocznego raportu na temat rynku alkoholi w Polsce. Eksperci szacują, że jakość produkowanych w Polsce win jest coraz wyższa.
Zmiany jakościowe zachodzą również w obrębie win owocowych. Powoli przestaje ona być kojarzona z tanimi winami za kilka złotych, a w ofercie producentów pojawia się coraz więcej wysoko jakościowych trunków. W minionym roku produkcja tego trunku sięgnęła w Polsce 98 mln litrów - zwyżka wzrost o 3,6 proc. w skali roku. Po trzech miesiącach 2015 roku produkcja zmalała jednak o blisko 15 proc.
– Myślę, że jako ciekawostka na rynkach świata wina z Polski mają duże szanse zaistnienia. Nie będą z pewnością konkurowały ani ceną, ani jakością, ale będą uzupełnieniem tej bogatej oferty win gronowych świata – ocenia Jacek Jantoń.
Czytaj dalej na następnej stronie...