Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Podrabiany parmezan coraz większym problemem dla Włoskich producentów
Zdaniem włoskich rolników ilości wyprodukowanego na świecie podrabianego Parmezanu i Grana Padano są większe niż produkcja prawdziwych włoskich serów – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja podrabianego parmezanu przekroczyła ilość włoskich oryginałów
Podróbki pochodzą m.in. z Polski. Dane włoskiego rolniczego związku Coldiretti wskazują, że w 2014 roku światowa produkcja sfałszowanych dwóch gatunków słynnych serów wyniosła 300 mln kg i pierwszy raz przekroczyła całkowitą ilość dostępnych na rynku oryginałów pochodzących z Włoch w ilości 295 mln kg.
Najwięcej imitacji włoskich serów jest wytwarzanych w USA, Rosji, Brazylii, Argentynie i Australii. Związek Coldiretti zwrócił także uwagę na to, że na europejskim, w tym również na włoskim rynku jest wiele podróbek Grana Padano wyjątkowo złej jakości i o wprowadzających w błąd nazwach. Włoscy rolnicy twierdzą, że produkty te pochodzą przede wszystkim z Czech, Węgier, Polski, Estonii i Łotwy.
Dlatego też we Włoszech protestowali producenci serów Parmigiano Reggiano i Grana Padano, którzy kryzys swojej branży ze względu na spadek cen mleka i plagi imitacji określili jako gorszy od tego, który dotknął ich po trzęsieniu ziemi i zniszczeniu wielu fabryk oraz magazynów trzy lata temu w regionie Emilia-Romania.
W raporcie dotyczącym produkcji serów począwszy od 2007 roku podkreślono, że w tym czasie upadła co czwarta przetwórnia mleka przeznaczonego do produkcji Parmezanu. Największe oburzenie branży wywołuje sprzedaż w wielu krajach specjalnych zestawów do domowej produkcji "parmezanu", który można uzyskać w ciągu 2 miesięcy zamiast wymaganych kilkunastu czy też nawet kilku lat.