Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 3,2 M
2013-12-29 -
AGREGAT UPRAWOWO SIEWNY TYP-AUS1 Agro-Lift
2020-05-21 -
Chwytak do balotów BG2000
2015-07-02 -
YARA N-SENSOR
2011-01-20 -
Zaczepy Pickuphitch Wkłady K80 Scharmueller
2020-05-29 -
Opryskiwacz MAMUT
2011-07-05
Podrabiany parmezan coraz większym problemem dla Włoskich producentów
Zdaniem włoskich rolników ilości wyprodukowanego na świecie podrabianego Parmezanu i Grana Padano są większe niż produkcja prawdziwych włoskich serów – podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja podrabianego parmezanu przekroczyła ilość włoskich oryginałów
Podróbki pochodzą m.in. z Polski. Dane włoskiego rolniczego związku Coldiretti wskazują, że w 2014 roku światowa produkcja sfałszowanych dwóch gatunków słynnych serów wyniosła 300 mln kg i pierwszy raz przekroczyła całkowitą ilość dostępnych na rynku oryginałów pochodzących z Włoch w ilości 295 mln kg.
Najwięcej imitacji włoskich serów jest wytwarzanych w USA, Rosji, Brazylii, Argentynie i Australii. Związek Coldiretti zwrócił także uwagę na to, że na europejskim, w tym również na włoskim rynku jest wiele podróbek Grana Padano wyjątkowo złej jakości i o wprowadzających w błąd nazwach. Włoscy rolnicy twierdzą, że produkty te pochodzą przede wszystkim z Czech, Węgier, Polski, Estonii i Łotwy.
Dlatego też we Włoszech protestowali producenci serów Parmigiano Reggiano i Grana Padano, którzy kryzys swojej branży ze względu na spadek cen mleka i plagi imitacji określili jako gorszy od tego, który dotknął ich po trzęsieniu ziemi i zniszczeniu wielu fabryk oraz magazynów trzy lata temu w regionie Emilia-Romania.
W raporcie dotyczącym produkcji serów począwszy od 2007 roku podkreślono, że w tym czasie upadła co czwarta przetwórnia mleka przeznaczonego do produkcji Parmezanu. Największe oburzenie branży wywołuje sprzedaż w wielu krajach specjalnych zestawów do domowej produkcji "parmezanu", który można uzyskać w ciągu 2 miesięcy zamiast wymaganych kilkunastu czy też nawet kilku lat.
