Pierwsza połowa listopada przyniosła wyraźną obniżkę notowań. W Londynie cukier biały potaniał do 457,5 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 392,4 USD/t – informuje FAPA/FAMMU.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania zmalały o odpowiednio 5% i 2%. W relacji miesięcznej były mniejsze odpowiednio o 10 i 7%, a w ujęciu rocznym o odpowiednio 13 i 8%. Cukier biały spadł do najniższego od 3 lat poziomu.
Ostatnie obniżki cen wynikają z poprawy zaopatrzenia i mniejszego popytu. Kampania cukrownicza w Brazylii nabrała nieco tempa, a pożar w największym porcie przeładunkowym kraju w Santos nie uszkodził w tak znaczącym stopniu infrastruktury technicznej, jak podejrzewano na początku. Październikowy kontrakt na cukier surowy został zrealizowany na aż 1,49 miliona ton, co oznacza sporą ilość cukru na rynku.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu