Druga połowa października przyniosła dalsze wzrosty notowań cukru. W Londynie cukier biały podrożał do 509 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 425 USD/t – informuje FAPA/FAMMU.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania cukru rafinowanego zwiększyły się o 0,4%, a surowego wzrosły o ponad 1%. W relacji miesięcznej zwyżkowały odpowiednio o 4 i 9%, a w ujęciu rocznym były jednak mniejsze o odpowiednio 7 i 2%.
Ostatnie podwyżki notowań są wynikiem kilku czynników. Najważniejszymi są: niższa podaż cukru z Brazylii spowodowana opadami deszczu, które utrudniają zbiory trzciny cukrowej, sytuacja techniczna na rynku związana z ogromną realizacją październikowego kontraktu na cukier surowy na 1,49 mln ton oraz pożar w brazylijskim w porcie. W relacji rocznej o 25% zmalała również premia cukru białego, czyli różnica w cenie między cukrem rafinowanym a surowym, co sprawia, że rafinacja staje się mniej rentowna.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu